Великобритания спира притока на нискоквалифицирана и нископлатена работна ръка от ЕС, пише Труд бг.

След Брекзит кралството ще приема на работа само висококвалифицирани служители, които ще бъдат пресявани по строга точкова система. И правилата за гражданите от ЕС и от останалите страни ще бъдат еднакви.

Това предвижда обявеният днес план на правителството на Борис Джонсън за нова имиграционна система, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

За пръв път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи миграционната система, се казва в правителствения документ. И се допълва, че новата система ще сложи край на „евтиния труд от Европа”.

Гражданите на ЕС, които влизат като посетители във Великобритания, няма да се нуждаят от виза за престой до 6 месеца.

Кандидатите за работа в кралството обаче ще трябва да кандидатстват за виза, за получаването на която трябва да бъдат събрани най-малко 70 точки. Има три задължителни критерия, на които потенциалните имигранти трябва да отговарят и които им носят 50 точки. Това са оферта за работа от одобрен работодател, предложението за работа да отговаря на квалификацията на кандидата и той да владее английски език.

Важен критерий в трупането на точки е и заплащането, което е предложено на кандидат имигранта. То трябва да е минимум 20 480 паунда годишно (24 584 евро).

Други допълнителни критерии, които носят точки (виж графиката – бел. ред.) са образователната степен на кандидата, недостиг на кадри в определена област. Очаква се да бъдат въведени и изисквания за възраст, както и за професионален опит.

Според британската комисия по миграцията около 70% от гражданите от Европейското икономическо пространство, пристигнали на Острова след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза.