Втората поредна голяма реколта от пшеница в Русия укрепва позицията на страната като износител номер едно, но също така облекчава ценовия натиск, произтичащ от нахлуването на Москва в Украйна, пише Bloomberg.

Войната на Кремъл – включително блокадата и бомбардирането на пристанища – попречи на износа на храни от Украйна, спомагайки за укрепването на господството на Русия на световния пазар на пшеница.

Това се отразява в рекордните руски доставки, докато националните търговци преодоляват финансовите и логистичните предизвикателства, пред които са изправени след началото на инвазията.

Въпреки това препълнените със зърно пристанища на Русия също носят осигуряват облекчение за потребителите на пшеница, засегнати от кризата с разходите за живот: най-ниските цени от почти три години.

Въпреки усилията на Кремъл да се възползва от ситуацията - като подкрепи цените на пшеницата, за да попълни собствената си хазна – цените на борсата в Чикаго падат наполовина спрямо пика, отчетен след нахлуването на руските военни в Украйна.

„Няма много конкуренти на руската пшеница“, коментира Хелън Дюфло, анализатор на пазара на зърно в Strategie Grains, добавяйки: „Русия определя цените в момента“.

С обилното предлагане, което потиска цените, Русия се опитва да използва господстващото си положение, за да постави ценово дъно на пазара. Това не само би успокоило собствените ѝ фермери, разстроени от намаляващите доходи, но също така би подсилило изтощената от войната хазна на Кремъл чрез генериране на допълнителни данъчни приходи.

Руските политици се опитват да наложат неофициален праг на цените за износ, според изтъкат източници, запознати с въпроса. Това принуждава някои търговци да предоговорят или дори да анулират сделки. Правителството може да наложи долна цена, като откаже да предостави документи за износ на товари на по-ниска цена, добавят източниците.

По-рано този месец Египет резервира огромно количество руска пшеница в частна сделка на цена под неофициалната граница в публичните търгове.

Няколко дни по-късно Египет заяви, че на търговеца ще бъде разрешено да доставя зърно от произход, различен от Русия. Това позволява на руското министерство на земеделието да запази авторитет при сделки, които падат под минималната цена, посочва Андрей Сизов, управляващ директор на консултантската фирма SovEcon.

„Ако те не продават непременно руска пшеница, това означава, че не са нарушили руския ценови праг“, подчертава Сизов. Въпреки всичко долната цена е още един знак, че Кремъл се стреми да затегне контрола върху руския износ на зърно, а оттам и върху световния пазар.

Международните търговски къщи избягаха от Русия по-рано тази година, тъй като беше даден тласък на официалните критики към чуждестранните компании. Москва също така продължава да ухажва купувачи в Африка и Близкия изток, като същевременно атакува инфраструктурата на Украйна за земеделски износ и смесва зърно от окупирани региони със собствената си продукция.

Подчертавайки господството на Москва на пазара на пшеница, Министерството на земеделието на САЩ по-рано тази седмица повиши прогнозата си за руския износ, като същевременно намали прогнозата си за глобалните доставки.

Резултатът е, че въпреки продължаващата несигурност относно украинските доставки, тези опасения са повече от компенсирани от богатите пшенични полета на Русия, изтъква Александър Каравайцев, старши икономист в Международния съвет по зърното.

„Продължаващият силен износ на Русия и износът на конкурентни цени са основен фактор, който натежава върху настроенията на износителите в други ключови източници през последните месеци“, добавя той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук