Проекторешение, с което Народното събрание не подкрепя удължаването на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, са внесли в деловодството на парламента депутати от групите, подкрепящи правителството, и ДПС, пише Труд бг.

Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна", се казва в текста, подписан от Кирил Петков ("Продължаваме промяната"), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Хамид Хамид (ДПС), Румен Христов (СДС), Александър Иванов (ГЕРБ).

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, но през юли тази година Русия официално прекрати участието си в черноморската сделка за износ на зърно.

Москва отдавна се оплаква от наличието на пречки пред нейния износ на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени санкции от Запада и поставиха 3-месечен срок на ООН, за да се изпълнят исканията им и да се поднови износът.

Новината за прекратяването на участието на Русия незабавно доведе до рязък скок на цените на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса.

Във връзка със зърнения коридор, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин на 4 септември в Сочи.

Възобновяването на миналогодишната историческа черноморска зърнена сделка, която помогна за облекчаване на глобалната хранителна криза, беше основен въпрос на срещата. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук