Азиатските акции поскъпват днес, следвайки движението на индексите на Уолстрийт вчера, след като председателят на Федералния резерв на САЩ намекна, че централната банка може би е към края на тригодишния си цикъл за затягане на паричната политика, което повиши интереса към по-рисковите активи.

Доларът поевтиня, а лихвите по щатските държавни облигации се понижиха, след като Джером Пауъл заяви, че лихвите в САЩ са “точно под” неутралното ниво, по-малко от два месеца, след като каза, че са вероятно са “далече” от това ниво.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.8%.

Индексът Shanghai Composite добави 0.2%, основният австралийски индекс се повиши с 0.5%, а японският Nikkei отчете ръст от 0.9%.

Ръстът в Азия обаче бе ограничен от напрежението преди очакваните разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин в събота по време на срещата на Г-20 в Аржентина.

Анализатори смятат, че евентуални признаци за намаляване на напрежението между САЩ и Китай може да предизвикат ръст на пазари, който обаче ще е краткотраен, освен ако и от двете страни не се направят значителни компромиси — най-вече ако Си успее да убеди Тръмп да отложи рязкото вдигане на митата върху китайски стоки, предвидено да влезе в сила на 1 януари.

Междувременно Dow Jones се повиши с 2.5% вчера, а Nasdaq скочи с близо 3%, след като изказването на Пауъл намали опасенията относно по-бързия темп на вдигане на лихвите през 2019 г.

“Вероятността за по-бавно затягане на паричната политика на САЩ доведе до обезценяване на долара спрямо основните валути, най-вече срещу еврото, което скоро може да се облагодетелства от вдигане на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ)”, според Масафуми Ямамото, старши валутен анализатор в Mizuho Securities в Токио.

Еврото отчита леко повишение до 1.1374 долара, след като поскъпна с 0.7% в предходния ден.

Доларът поевтиня с 0.2%, до 113.46 йени, след като отстъпи от двуседмичния си връх от над 114.00, достигнат вчера.

Австралийският долар скочи с над 1% в сряда и за последно се търгуваше без промяна на ниво от 0.7302 спрямо щатския долар.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, на практика остана без промяна на ниво от 96.805, след понижение от 0.6% вчера.

Лихвата по щатските двегодишни облигации продължи спада си от предходния ден след коментара на Пауъл. Лихвата губи близо 1 базисен пункт до 2.796%.

Цените на петрола възстановиха част от позициите си след загубите от предходната сесия, но увеличението в петролните запаси на САЩ и несигурността преди срещата на ОПЕК през следващата седмица оставиха пазарите под натиск.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпват с 0.8%, до 50.66 долара за барел, след като поевтиняха с 2.5% в предходния ден.

Петролът от сорта брент се обезцени с 0.6%, до 59.13 долара за барел. Цената му пада с 21% този месец, като се понижи и до 13-месечно дъно от 58.41 долара за барел.