Петролът шокира пазарите, след като снощи за първи път в историята се срина под нула долара за барел.

Този понеделник нефтът с доставка за май достигна до -38 долара за барел. Причината е притеснението на инвеститорите, че заради зануленото потребление на гориво в резултат на пандемията от коронавирус, няма да има къде да се складира петролът.

Но ако барел струва -38 долара това, за съжаление, не означава, че на бензиностанциите, ще ни дават пари, за да зареждаме.

Макар фючърсите за май да се сринаха под нула долара за барел и това да влезе в историята, тъй като суровият петрол никога не е бил под нулата, котировките за юни и следващите месеци остават ниски, но засега стабилни - малко над 22 долара за барел.


Снимка: Reuters

„Сега въпросът е какво се случва с доставките за юни. Дали и те ще поевтинеят. И понеже няма да има нови складови мощности скоро, вероятно те ще последват поевтиняването за май“, обяснява пазарният анализатор Андрю Лебов.

Производителките от ОПЕК от 1 май драстично намаляват производството, което би трябвало да стабилизира пазара. Борсовите колебания обаче няма да свалят цената на бензина за крайния потребител с повече от 5 до 10 процента, според експерти. Но от борсовия срив изглежда ще се възползва правителството.

„Ние ще запълним стратегическия си петролен резерв. Искаме да купим 75 милиона барела“, заяви президентът Тръмп.

Освен да пълни резерва, Тръмп обяви със среднощен туит в понеделник, че спира временно имиграция към Съединените щати, за да предпази работните места на американците.
 

За последните 4 седмици над 22 милиона души са подали молби за безработица тук, което е исторически рекорд.

Президентът най-вероятно ще спре издаването на работни и туристически визи и зелени карти. Според имиграционни адвокати изключения ще има за някои специалисти във важни области, съпрузите на американски граждани и тези, които са вече в страната.

Не е ясно дали забраната ще включва и летните студентски бригади – над 5,000  български младежи се готвят да пътуват. Засега програмата е само отложена за след 13 май.

Имиграционни адвокати казват, че това е поредният ход на Тръмп да ограничи имиграцията към страната и че той използва епидемията като претекст да го направи, посочвайки чужденците отново като враг.