Пловдивчани купуват най-скъпия ориз в страната. Обобщената справка за миналата седмица на Държавната комисия по стокови борси и тържища /ДКСБТ/ показва, че на едро килограмът тръгва от 2.50 – 3 лева. Така по супермаркетите броим минимум 2.80-3.20 лева, ако не хванем промоция.

Масово в областните градове кило ориз е тръгвал от борсите между 2 и 2.50 лева. Наред с Пловдив, цената е много висока и в Шумен, а най-евтино е в Смолян, пише "Марица".

С „шампионски цени” в Пловдивска област е и кравето сирене – килограмът на едро е между 8 и 8.60 лева. На дребно в магазините става минимум 10 лева, а тези по БДС удрят 15 лева. За сравнение – в страната краве сирене по борсите може да се намери и за 5.30 – 6 лева. Най-евтино е по тържищата в Шумен, там се купува и за под 5 лева килото.

Последната седмица на юли месец е приключила с увеличение в едровите цени на почти всички основни хранителни стоки. Средната цена на кашкавал Витоша се е повишила с 15 стотинки до 11.27 лева на едро, отчитат от ДКСБТ. Захар, брашно, масло, маргарин, замразено пиле също пълзят ежеседмично нагоре. Плавен ръст отчетоха и шоколада и производните му изделия. Продавачи в хранителни магазини сменят етикетите при всяка нова доставка.