Ликът на британския математик и криптоаналитик Алан Тюринг ще бъде на новата банкнота от 50 паунда. Това обявиха от Английската централна банка, предаде BBC.
Тюринг има голяма заслуга за дешифрирането на кодовете на машината "Енигма" през Втората световна война, той е смятан и за един от учените, поставили основите на компютъра, както и за баща на изкуствения интелект.

Ученият обаче е отречен от обществото, тъй като е хомосексуалист. През 1952 г. дори е съден за хомосексуалност, която по това време във Великобритания все още се смята за престъпление. Подложен е на химическа кастрация.Алан Тюринг през 1954 г. от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай. През 2009 г. след подета обществена кампания за реабилитацията му министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Историята на учения бе разказана и във филма "Игра на кодове", а актьорът Бенедикт Къмбърбач получи номинация за "Оскар" за превъплъщението си в него.

Новата банкнота ще влезе в обращение през 2021 г.Източник: expert.bg