В Падина има около милион и половина корени лавандула. Бройката се изкупува между 10 и 14 стотинки, а отглеждането на маслодайната култура е трудоемко, пише 24родопи.

Хората обаче не се отказват, разказва пред БНР Хамди Палов, един от производителите на лавандула.

Падина е селото, което е създало най-много милионери от отглеждане на тютюн. Бригади от ардинското село работеха години наред в полските райони, а бригадирите успяха да натрупат състояние и днес имат разностранен бизнес.

Собственици са на хотели, предприятия, бизнес с милионни обороти.

Иначе Падина попада в категорията на „голямо родопско село, която бавно се обезлюдява.

В Падина по списък живеят около 1 000 души, с 200 по-малко отпреди време.

Младите хора в кърджалийското село Падина намаляват. Един от проблемите на селото е ниската раждаемост. Липсата на работа е основната причина местните хора да търсят препитание извън Падина, твърди кметът на селото Кямил Кичуков.

Той коментира и алтернативите на тютюнопризводството.

„Едни с поръчка, други чуват от хора, чуе, сеят лавандула. Почва и той да се занимава, за да изкара някой лев на негови си начала. Няма ангажираност нито от едната страна, нито от другата – ако стане. Така че никой не може да се сърди на никой“, коментира Палов.

Традиционното за ардинските села отглеждане на картофи също е в миналото. Сеят се толкова, колкото е необходимо за едно семейство. Хората в Падина не се заглеждат и по нашумелия в последните години шафран, допълва кметът Кямил Кичуков.

Друг проблем за селото е липсата на общопрактикуващ лекар.

„Селото никак не е малко. Населението е застаряващо и си има нужда да има медицинско лице. Идва тук едно медицинско лице, фелдшер, по един два часа, няма точен график. Населението настоява да има постоянно медицинско лице, било то сестра, фелдшер, лекар. Иначе трудно е, хората за една минимална услуга – за кръвно, за инжекция трябва да ходят в Ардино“.

Кямил Кючуков вижда решение на проблема в евентуално отваряне на здравната служба, която ще се помещава в изцяло ремонтираната сграда на кметството.

На последните избори за кмет на населеното място са гласували 570 падинци.

Кямил Мехмедов Кичуков от ДПС спечелил 338 гласа. Той победил Красимир Раданов Кичуков от ГЕРБ, който получил подкрепата на 196 падинци. Невалидните бюлетини са 30. 6-ма се отбелязали в квадратчето „Не подкрепям никого“.