Напрежението с мигрантите по гръцко-турската граница продължава вече седмица. Каква е ролята на ЕС при решаването на кризата. Коментар в ефира на "България он ер" направи евродепутатът Андрей Новаков. 

"Преди да говорим за ЕС, трябва да говорим за България. Тук вече се вижда един много отчетлив почерк, който и премиерът Борисов и правителството имат при решаване на кризи и той в случая паралелно - няколко кризи", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. 

Новаков отбеляза, че българският премиер е реагирал мигновено на ситуацията с мигранстската криза. 

"Ролята му на посредник много ясно пролича. И самият факт, че натискът е на границата между Турция и Гърция, а не на границата между Турция и България, която е много близо, е причина и следствие от много последователни усилия, които са се вършили до тук и не е случайно", допълни евродепутатът.

На този етап страната ни има нужния ресурс, с който сама да се справи с опазването на границата, отбеляза още той.

Новаков смята, че сегашният бюджет на България ще се увеличи с 9%, което ще се случи на фона намаляване с около 25% за други държави при новия евробюджет. 

"Към момента страната ни плаща около 1 млрд. лева годишно вноска към Европейския бюджет. Парите, които получава обратно, са над 4 млрд. лв.", обясни Новаков.