Инвеститорите и ръководителите на финансови институции се тревожат все повече, че фалитът на 16-ата по големина банка в Съединените щати Silicon Valley Bank (SVB) може да има домино ефект.

Агенция Ройтерс съобщава, че регулаторните власти правят опит да намерят купувач сред други регионални банки, за да защитят незастрахованите депозити в банкрутиралата институция.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) прави опит да намери банка, в която да се влеят незащитените депозити от SVB, пише Ройтерс с уточнението, че не може да установи дали такава сделка наистина се обсъжда.

Агенцията уточнява, че подобно сливане би било много значимо за всяка потенциална друга банка и вероятно ще изисква регулаторът да ѝ даде специални гаранции, както и редица други разрешения за осъществяването на подобна сделка.

Страшен финансов трус в САЩ - фалира ключова банка, връщаме ли се в 2008 г

89% от депозитите в банката не са били застраховани, а на 13 март централата и клоновете ѝ трябва да отворят, за да започне изплащането на гарантираните депозити. Именно затова служителите на SVB да останат на работните си места още 45 дни, съобщава БНР.

Междувременно CNBC съобщи, че в петък – деня, в който бе обявен фалитът на банката, финансираща основно стартиращи компании, са раздадени годишните бонуси на служителите. Като се позовава на друга медия, телевизията посочва, че те варират между 12 000 долара за сътрудник до 140 000 за управляващите директори.

Паниката расте! Апокалипсис на борсите след най-големия банков фалит в САЩ от 2008 г

В средата на миналата седмица управата на SVB е била информирана чрез телефонен разговор, че е възможно намаляване на кредитния рейтинг на банката заради обезценка на облигациите, в които е инвестирала.

Опитът на ръководството ѝ да укрепи капитала, включително и през борсата, се провали, а междувременно притеснени за вложенията си компании изтеглиха масово депозитите си. Всичко това доведе до най-големия банков колапс в Съединените щати от 2008 година, когато фалира Lehman Brothers.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук