Два домата, краставица, глава лук, 80 грама сирене… около 5,50 лева излиза всичко за една шопска салата в домашни условия. Всички зеленчуци отново са поскъпнали в региона спрямо предходната седмица, установи проверка на 24rodopi.com.

Килото краставици вече е 6,50, доматите са 4-4,50 лева.

„Всичко е внос от Гърция, а там цените се вдигат. Седмица със седмица вече не си приличат“, коментира търговец, който зарежда на складови цени и разнася продукция до магазини в областта.

Все повече търговци по тържищата се оплакват от загуба на клиенти, които пък търсят промоции в големите хранителни вериги. Родно производство почти няма заради „безбожно скъпите торове“, коментират продавачи.

Разчитайки единствено на внос, цената не може да се контролира. Болшинството от търговците са убедени, че поскъпването се дължи и на неблагоприятните условия за отглеждане на родна стока.

„В последните 20 години видяхте как се съсипва един водещ отрасъл какъвто бе земеделието. С животновъдството е същата работа. Колко ферми бяха ликвидирани заради чуми, болести и какво ли не. Когато вече нямаш родно, вкарваш от чужбина, а каквато цена ти поставят, на такава продаваш, с надценката, която е минимална“, посочва пред екипа ни търговец с две сергии на пазара в Кърджали.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук