Добричката агрофирма „Фарин“ се оплака, че Териториалната дирекция на НАП в Добрич не и е върнала ДДС, в продължение на 10 месеца в размер на над 2 милиона лева. Това заяви управителят на фирмата Веселин Бакърджиев. По думите му в момента текат 74 проверки от териториалната дирекция за удостоверяване, дали сделката е фиктивна.

Става въпрос за износ на зърно към Румъния, като сделката е осъществена с тамошен контрагент. По думите на Бакърджиев „Фарин“ е заплатила 2,1 млн. лева ДДС у нас. Търговецът от румънска страна обаче не потвърждава сделките за десетки милиони, което дава основание на НАП да се съмнява за истинността й и да смята, че тази сделка не е фиктивна и става въпрос за контрабанда. По думите на управителя са изнесени с 1000 камиона 20 хил. т. зърно към Констанца. Според Бакърджиев румънската фирма е платила по банков път за стоката 5 млн. евро. Бакърджиев заяви, че търговският оборот на фирмата му за 2008 г. е 50 млн. лева, от които 10 млн. са за румънската държава. 
По думите му той е купил зърно у нас, платил е ДДС тук и го е изнесъл в Констанца. „Сега се наложи да тегля кредит от банка „Пиреос“, за да мога да си плащам това ДДС“, каза той. 
По думите на управителя цяла 1 година след като „Фарин“ си е поискала ДДС-то, НАП е поискала 3000 документа от фирмата, за да удостовери дали сключените сделки са реални. По думите му това ДДС сега е погасено с обороти на „Фарин“. Той каза още, че идеята на НАП е да декапитализира холдинга му. От думите му стана ясно, че финансовият министър Пламен Орешарски е постановил на Парламентарната комисия по бюджет и финанси проверка по случая, като резултатите от нея се очакват на 25 март. Бакърджиев заяви и, че разполага с всички фактури и банкови плащания, както и, че има потвърждение от румънския контрагент, че е получил стоката. 
Десислава Вангелова, БЛИЦ