Германският финансов министър и идеолог на гръцката спасителна програма Волфганг Шойбле заяви, че на страната са й необходими още реформи. Той също така посочи, че Атина ще трябва да се раздели с членството си в еврозоната, ако иска премахване на част от дълговете си, уточнява БГНЕС. 
В интервю за германската телевизия ARD, цитирано от в. „Гардиън“, той допълни, че подобно опрощаване на средства би означавало нарушаване на европейските правила. 

„Ние не можем да предприемем орязване на дълга за член на европейската единна валута, изключено е в рамките на Лисабонското споразумение. Затова Гърция ще трябва да напусне единната валута“, каза той. 

Министърът допълни също, че „натискът върху Гърция да изпълни реформите, трябва да бъде поддържан, за да може тя да стане конкурентоспособна, в противен случай не може да остане“ в зоната. По-рано тази седмица от Международния валутен фонд (МВФ) заявиха, че държавният дълг на Гърция е неустойчив и ще остане такъв, дори и страната да изпълни всички свои ангажименти от спасителната си програма. 

Според МВФ гръцкият дълг е цялостно неустойчив и по тази причина той не може да се включи в изплащането на нови кредити, освен в случай, че бъдат приети допълнителни условия, които биха включили отписването на значителна част от дълга от страна на европейските кредитори и провеждането на допълнителни мерки за съкращения.