От 2022 г. до момента хлябът у нас е поскъпнал с над 100% въпреки връщането на борсовите цени на пшеницата на нива от 2021 г.

Това каза за БНР зърнопроизводителят и бивш служебен заместник-министър на земеделието Тодор Джиков.

Пеевски: Хората и бизнесът не трябва да плащат цената на политическата нестабилност. Искаме нулево ДДС за хляба и 9% за ресторантьорите

Това според него означава, че преработвателите и търговците печелят в момента за сметка на ниските цени, които производителите получават, и високите цени, които потребителите плащат за хляб.

"Цената на пшеницата тази година се върна на нива от 2021 година.

Няма пазарна логика

Разликата в цената на пшеницата на световната борса от миналата година е - 30% по-ниска, съответно от по-миналата година - с 80% близо по-ниска.

В този наш град хлябът е най-скъп, цената му скочи шоково

Не виждам пазарна логика - цената на суровината пада, цената на хляба се вдига, независимо от 20% ДДС, който го въведоха. Няма логика да поскъпне хлябът. Това означава, че някой пробва пазара, тоест, това означава, че големите печалби отново отиват някъде в посредника - между производителя, земеделския, и потребителя", подчерта Джиков.