За следващия едногодишен период цената на електрическата енергия от „АЕЦ Козлодуй” ще остане практически непроменена. Средното изменение на цената на тока от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2%.

Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов относно поскъпването на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2024 г. 

Според него в обществото се натрупа напрежение, предизвикано от изявления на съответни лица. "В основата беше заявление за цена на тока от „АЕЦ Козлодуй”. Преди дни постъпи второ заявление от ядрената централа.

Има почти пълно съвпадение в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът поиска 69,77 лева, а тази година - 69,14 лева.

След като се иска практически една и съща цена, експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с повишение", заяви той.

Той отчете, че важната тема е прогнозата за поскъпването на електроенергията от 1 юли 2024 година до 30 юни 2025 година.

„КЕВР отчита категорично обществения интерес. Нека българите не изпитват тревога и притеснение относно цената, която не ще произнесем на 1 юли 2024 г.

Въпреки че експертите вече са очертали рамката на цената след 1 юли – искам да съобщя, че средното изменение на тока от 1 юли 2024 г. ще бъде около 2%“, заяви Иванов.

Средната промяна на цената на тока ще е около 2% и всички други тълкувания по думите му са „спекулативни“.