Азиатските акции си отдъхнаха вчера, след като Вашингтон временно облекчи търговските ограничения, наложени миналата седмица над китайската компания Huawei, но опасенията от по-нататъшна ескалация на напрежението държи инвеститорите нащрек.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.35%, но остава недалеч от четиримесечното дъно, докоснато в петък.

Индексът губи близо 8% от деветмесечния си връх, достигнат преди малко повече от месец. Японският Nikkei се понижи с 0.4%.

Китайският индекс на сините чипове CSI300 нарасна с 1.0% ден, след като падна до тримесечно дъно, след като Вашингтон позволи на Huawei Technologies Co Ltd да купува до 19 август произведени в САЩ стоки с цел поддръжка на съществуващите мрежи и осигуряването на софтуерни ъпдейти за настоящите смартфони с марката.

Въпреки това все по-напрегната атмосфера между двете най-големи икономики в света накара инвеститорите да изоставят всякакви надежди за скорошно разрешаване на проблема, което е значителна промяна в сравнение с преди няколко седмици, когато се смяташе, че сделката е близо.

На Нюйорската фондова борса вчера S&P 500 се понижи с 0.67%, докато технологичният Nasdaq Composite падна с 1.46%. Индексът The Philadelphia Semiconductor изгуби 4.02%, понижавайки се до двумесечни дъна.

Доставчиците на Huawei понесоха сериозен удар, като акциите на Qualcomm се обезцениха с 6.0%, а тези на Micron Technology поевтиняха с 4.0%.

Някои щатски компании, като Google и доставчика на части за Apple Face ID - Lumentum Holdings Inc, вече започнаха да ограничават предоставяните услуги на Huawei.

След наложената от Вашингтон забрана на Huawei, Пекин може да предприеме ответни мерки срещу американски компании, което допълнително да засили напрежението, заяви пред Reuters Норихиро Фуджито, старши инвестиционен анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Прогнозите за корпоративните резултати, които се предоставят на инвеститорите, засега не включват ефекта от забрана спрямо Huawei, казва Нобухику Курамочи, старши анализатор в Mizuho Securities.

“Продажбите на полупроводници ще бъдат най-малкото ограничени, а компаниите вероятно ще трябва да ревизират надолу прогнозите за печалбите си,” каза още той.

Пазарите не реагираха особено на изказване на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който отхвърли сравненията между ръста на бизнес задълженията до рекордни нива в последните години и условията на щатските ипотечни пазари, които прехождаха икономическата криза от 2007 до 2009 г.

На валутните пазари, основните валути засега се търгуват без изменения.

Еврото бе подложено на натиск преди евроизборите този уикенд, но остана почти без промяна на ниво от 1.1165 спрямо долара, отдалечавайки се от достигнатото вчера дъно от 1.1150, което бе най-ниското ниво от 3 май.

Доларът остана почти без промяна на ниво от 110.21 спрямо йената, близо до двуседмичното дъно от 110.32 йени.

Британският паунд се търгуваше близо до четиримесечни дъна при 1.2730 спрямо долара, недалеч от достигнатото в петък дъно от 1.2714.

Китайският юан поскъпна леко до 6.9040 спрямо долара, но въпреки това се търгува недалч от 5.5-месечния минимум от 6.9188.

Австралийският долар се понижи с 0.2%, до 0.6891 щатски долара, след като управителят на централната банка на Австралия обяви, че на срещата си през юни финансовата институция ще обмисли евентуално понижаване на лихвите.

Цените на петрола се задържаха близо до многоседмични върхове, след като ОПЕК даде индикации, че вероятно ще запази ограниченията в производството, а ескалиращото напрежение в Близкия изток оказа допълнителна подкрепа на суровината.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 0.25%, до 72.16 долара за барел, докато фючърсите на щатския лек суров петрол бележат ръст в цената от 0.3%, до 63.30 долара за барел.