Получихме за пореден път потвърждение, че присъединяването на България към Еврозоната има политически консенсус. Работим заедно с колегите. Имаме подкрепа и единомислие, че България трябва да се присъедини към Еврозоната със сега действащия курс на лева към еврото. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в парламента.

"Трябваше предварително да съгласуваме това в Европейската централна банка (ЕЦБ)", поясни още Горанов.

"На председателски съвет бяхме поканени, за да докладваме степента на напредъка към включването на България в ИЕРЕМ 2. Запознахме колегите от всички парламентарни партии с графика на напредъка.

Получихме за пореден път потвърждение, че присъединяването на България към Еврозоната има политически консенсус. Това беше предмет на срещата в кабинета на председателя на Народното събрание", заяви още Горанов.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес и премиерът Бойко Борисов направи коментар по финансовата тема.

Финансовият министър Владислав Горанов беше привикан по спешност в Народното събрание. Депутатите коментират, че най-вероятно ще бъде оттеглена спорната поправка във валутния закон, която касае БНБ.

В кулоарите на парламента опозицията съобщи, че няма решение на управителния съвет на централната банка за подобно изменение в закона.

Очаква се след края на извънредния председателски съвет, на който присъства и управителят на БНБ Димитър Радев, министър Горанов да даде пресконференция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!