Азиатските индекси се движат в тесни граници в последната борсова сесия за тази седмица, но все пак повечето от тях успяха да прекъснат негативната серия от последните дни и да регистрират повишения, макар и минимални.

На фона на продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай, уличните протести в Хонконг, неяснотите около брекзит и политическата криза в Италия, инвеститорите демонстрират предпазливост. Фокусът на вниманието по-късно днес ще бъде насочен към речта на управителя на Федералния резерв на Съединените щати Джеръм Пауъл в рамките на годишния икономически форум в Джаксън хол, който по традиция събира най-влиятелните централни банкери в света.

Тази година на него ще присъства и управителят на Bank of England Марк Карни, но неговите колеги от Европа и Япония - Марио Драги и Харухико Курода, няма да са сред гостите.

Пазарите очакват от Пауъл повече яснота относно бъдещата монетарна политика на институцията, и по-конкретно дали Фед има намерение да прибегне до нови стимулиращи мерки след понижението на основния лихвен процент през юли.

По-голямата част от инвеститорите смятат, че стимулиращият цикъл ще продължи, но някои от членовете на борда по монетарна политика на Федералния резерв не считат, че това е нужно. Сред тях са управителят на Фед в Канзас Естър Джордж, която гласува против понижаването на лихвите миналия месец и управителят на Фед във Филаделфия Патрик Харкър, който подкрепи мярката "под условие".

И двамата смятат, че американската икономика не се нуждае от повече стимули към момента.

Тази сутрин японският борсов бенчмарк Nikkei 225 регистрира повишение от 0.3%, а хонконгският Hang Seng бележи ръст от 0.4 на сто. В континентален Китай индексите на борсите в Шанхай и Шънджън добавят към стойността си между 0.1 и 0.3 на сто.

"На червено" се намират към момента индексите в Нова Зеландия (със спад от близо 1%) и южнокорейският Kospi, който бележи минимално понижение от 0.1 на сто.

Златото, което в исторически план обикновено поскъпва при понижаване на лихвените проценти, отчете лек спад в петъчната търговия - с 0.2 на сто до 1 505 долара за тройунция. Купувачите и продавачите на ценния метал изглежда също изчакват становището на Джеръм Пауъл и неговите колеги от Фед.

За последните три месеца от края на май насам златото поскъпна с над 17%.

Петролът тази сутрин отчете рек ръст. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври добавиха 0.1 на сто до 55.40 долара за барел, докато тези на сорта Брент регистрират ръст от 0.1 на сто и се връщат над нивото от 60 долара за барел.

На валутните пазари китайският юан продължава низходящия си тренд, като тази сутрин падна до ново 11-годишно дъно от близо 7.10 юана за долар на фона на продължаващата търговска война между Пекин и Вашингтон.

Японската йена също поевтиня спрямо американската валута до ниво от 106.59 йени за долар.