Азиатските акции поскъпват, но нагласите на борсите са по-предпазливи, в сравнение с представянето на Уолстрийт вчера.


Еврото се търгува близо до двумесечни дъна, след като слабите икономически данни засилиха надеждите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи лихвите на срещата си днес.

Японският Nikkei докосна близо тримесечни върхове, преди да ограничи ръста си до 0.33%. Австралийският основен индекс се доближи до 12-годишен връх, подсилен от очакванията, че ЕЦБ и Фед скоро може да понижат лихвите.

Индексът на китайските сини чипове добави 0.48%, надграждайки над вчерашния ръст, вследствие на очакванията около срещата между представители на САЩ и Китай следващата седмица.

Южнокорейският индекс KOSPI се понижи с 0.7%, след като акциите на водещи производители на чипове поевтиняха вследствие на напрежението между Сеул и Токио. Тайванският основен индекс също записа понижение.

Така азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с по-малко от 0.2%.

На Уолстрийт вчера технологичните компании изведоха S&P 500 и Nasdaq до рекордни стойности, след като от Texas Instruments Inc намекнаха, че забавянето в търсенето на полупроводници може да не продължи толкова дълго, колкото първоначално се смяташе.

Инвеститорите бяха окуражени в последните дни от надеждите за прогрес в преговорите между САЩ и Китай и очакванията за облекчаване на паричната политика.

Тези прогнози бяха бетонирани от поредицата данни за икономическата активност в САЩ и Европа, които бяха по-слаби от очакваните.

Индексът Dow Jones обаче вчера се понижи с 0.29% след разочароващите финансови отчети на Boeing Co и Caterpillar Inc.

След края на сесията Facebook обяви по-високи от очакваните приходи за второто тримесечие, което оскъпи акциите на компанията в следборсовата търговия.

Цената на акциите на социалната мрежа скача с над 56% от началото на годината, въпреки предупрежденията относно ръста на приходите в бъдеще.

Вниманието на пазарните участници днес ще бъде насочено към решението на ЕЦБ относно паричната политика, след като данните за икономическата активност в еврозоната показаха, че производството се свива в шести пореден месец.

Това обезцени еврото до 1.1125 долара, което бе най-ниското ниво от края на май. За последно еврото се разменяше срещу 1.1134 долара

Ръстът на производствената дейност в САЩ се забавя до 10-годишно дъно в началото на юли, като производствените обеми и покупките намаляват.

Доларовият индекс остана без промяна на ниво от 97.724. Доларът отчита леко понижение спрямо йената до 108.15.

Слабите икономически данни оскъпиха държавните облигации, като лихвите по 10-годишните щатски книжа се понижи до 2.048%. Лихвата по 10-годишните германски облигации падна до -0.38% вчера.

Британският паунд поевтинява с 0.05%, до 1.2475 долара, като отчита понижения вече в няколко поредни сесии, вследствие на опасенията на пазарните участници от брекзит без сделка при управлението на новия премиер Борис Джонсън.

“Ако преговорите между Великобритания и ЕС се провалят, паундът може да поевтинее допълнително,” казва пред Ройтерс Стивън Дули, валутен анализатор в Western Union Business Solutions.

При суровините щатският лек суров петрол поскъпна с 18 цента, до 56.06 долара за барел, докато петролът от сорта брент добави 14 цента към цената си, до 63.32 долара за барел.

Спот цената на златото се понижи с 0.3%, до 1 422.06 долара за тройунция, след като миналата седмица достигна връх от 1 452.60 долара.