Азиатските акции отстъпват позиции днес в полза на облигациите, след като от преговорите между САЩ и Китай все още няма конкретен резултат, а заради опасенията относно свръхпредлагането вчера цените на петрола записаха най-големия си еднодневен спад от седем седмици.

Изнесените вчера данни показаха много по-голям ръст на петролните запаси на САЩ от очакваното. Преди това пък се появи информация, че Русия е малко вероятно да увеличи ограничението в добива си на суров петрол.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с още 10 цента, до 60.81 долара за барел, след като цената им падна с 2.6% вчера. Тези на щатския лек суров петрол изгубиха 2 цента, до 55.19 долара за барел.

Настроението на пазарите на акции бе мрачно, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.7%. Японският Nikkei падна с 0.8%, а индексът на сините чипове в Шанхай изгуби 0.5%.

Австралийският основен индекс потъна с 1.3%, като спадът се предвождаше от банките, след като финансовият регулатор на страната обяви, че Westpac е нарушила законите в над 23 млн. случая и призова за налагането на назакание на банката.

Фючърсите на S&P 500 се понижиха с 0.2%, докато тези на EUROSTOXX 50 губят 0.2%.

Перспективите за напредък в преговорите между САЩ и Китай намаляха, след като Китай заклейми прието от Сената решение за Хонконг, обещавайки да предприеме необходимите стъпки, за да защити суверенитета и сигурността си.

Сенатът единодушно прие законови мерки, насочени към защитаването на човешките права в Хонконг.

Късно вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп беше заплашил да вдигне митата още повече, ако Китай не се съгласи на сделката, която на него му допада.

Агресивният тон притесни Уолстройт и индексът Dow Jones, в крайна сметка, затвори с понижение от 0.36%, докато S&P 500 изгуби 0.06%, а технологичният Nasdaq добави 0.24%.

Доходността по щатските 10-годишни облигации се понижи още до двуседмично дъно от 1.75%.

Понижението при лихвите по държавните облигации обезцени долара спрямо йената и за последно щатската валута се разменяше срещу 108.47 йени. Доларът обаче остава в рейнджа 107.87 - 109.48 от последните пет седмици.

Еврото се задържа на ниво от 1.1074 спрямо долара, но се сблъска с техническа съпротива при 1.1090. Доларовият индекс запази позиции при 97.886.

Инвеститорите очакват протокола от последната среща на Федералния резерв, на която централната банка понижи лихвите и даде индикации, че засега няма да продължи с тази практика.

Пазарите пък почти се отказаха от вероятността за ново облекчаване на паричната политика през декември.

Нагласите за избягване на риска позволиха на златото да поскъпне леко до 1 474.30 долара за тройунция.