Цените на петрола са стабилни в понеделник като остават на нива максимални за последните 8 седмици благодарение на позитивните новини за хода на преговорите между САЩ и Китай.

Стойността на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се качва със цента до $63,37 за барел. В хода на търговият в петък цената на тези контракти подскочи с $1,02 (1,64%), до $63,3 за барел - максимално ниво за последните 8 седмици.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с 2 цента - до $57,74 за барел, максимална цена от 23 септември. По време на предходната сесия WTI поевтиня с $0,95 (1,67%), до $57,72 за барел.

Общо за миналата седмица Brent поскъпна с 1,3%, а WTI - с 0,8%, уточнява money.bg.

Министерството на търговията на Китай съобщи за проведен "позитивен" телефонен разговор на китайския вицепремиер Лю Ху с американския финансов министър Стивън Мнучин и търговския представител Роберт Лайтхайзер. Облеязва се, че хода на проведения в събота разговор са се обсъждали въпроси около първата фаза на търговското споразумение.

Очевидно за петролния пазар въпросът за търсенето е ключов в сегашния момент в светлината на търговските конфликти и глобалния икономически растеж, отбелязват анализатори, цитирани от Bloomberg.

В същото врем, публикувани в петък данни на водещата компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, показват отслабващи сондажна активност в САЩ. Броят на действащите добивни сондажни съоръжения през миналата седмица се намалява с 10 - до 674.