Надзорният съвет на УниКредит Булбанк одобри Теодора Петкова да поеме позициите на председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Промяната ще влезе в силa на 1 май 2019 г. след получаване на необходимите регулаторни одобрения от БНБ. 

Петкова ще замести Левон Хампарцумян, който ще остане на тези позиции до края на април 2019 г., когато изтича неговият мандат след 18 години начело на банката. Дотогава той ще работи с избрания наследник за плавен преход към новото управление. 
 

Левон Хампарцумян, който сдаде шефското място в УниКредит Булбанк, обяви какво се случва в България и иде ли нова финансова криза 

Левон Хампарцумян остава ангажиран с банката и ще поеме надзорни функции.

Теодора Петкова, която ще бъде начело на най-голямата по активи банка в страната, е сравнително непозната извън банковите среди. От професионалната й биография обаче става ясно, че тя е експерт, преминал през всички стъпала на корпоративната йерархия във финансовата институция. 
 

Левон Хампарцумян обяви иде ли нова финансова криза и защо е сдал шефското място в УниКредит Булбанк (ВИДЕО) 

Много показателно е, че за наследник на поста на Левон Хампарцумян е избран експерт с дългогодишен стаж в самата банка, който познава в детайли дейността й, а не висш мениджър от Италия. Явно Теодора Петкова се е доказала пред ръководството на италианската УниКредит не само като експерт, а и като човек с лидерски качества, който може да наложи визията си за развитието на банката в предстоящите години на технологична революция и все по-масово навлизане на онлайн банкирането.

През цялата си кариера в банката Теодора Петкова е оценявала риска в кредитирането. Тя започва работа в Булбанк през 2002 г. като обикновен кредитен анализатор, но постепенно се издига до висшия мениджмънт на банката, става главен риск директор и член на Управителния съвет. Явно в България хората, които работят здраво и се доказват, имат възможност да достигнат до най-високия пост в оперативния мениджмънт на най-голямата финансова институция в страната.

„Рискът е основна част, не само в работата ми, но и извън нея. Дори бих казала, че по-лесно се справям в служебната роля на риск мениджър”, казва Теодора Петкова. 

„Всъщност всички сме изложени на редица рискове в професионален и личен план и действаме като риск мениджъри съзнателно и несъзнателно. Свързваме риска с негативен резултат, с вероятността от реализиране на загуба, с неконтролиран изход от дадено действие, събитие или решение”, казва Петкова и добавя: „И се опитваме да избягваме ненужни рискове. Но е нужен и риск, нали? На мен повече ми харесва позитивният прочит на думата „риск”. Етимологията е от староиталиански език – risicаre означава дръзвам, имам смелостта. За мен рискът е именно смелостта, която ни е нужна, за да влизаме в битките, изходът от които си струва да се водят. Искаме ли победи, трябва да се борим. А преди да влезем в битката, трябва да проверяваме колко ни е добро снаряжението, имаме ли натрупана умора от предходни битки, трябва да съберем достатъчно информация за противника и за бойното поле”.

„Всяко бизнес начинание е изложено на комбинация от рискове, които в различна степен влияят на резултатите.

Някои от рисковете са вътрешни за компанията. Други идват от външната среда – обща икономическа обстановка, промяна в правната рамка, промяна в потребителските предпочитания. Колкото по-комплексен става бизнесът, толкова по-важно е да сме сигурни, че сме изградили правилните механизми и контроли в организацията, така че да се поема само добре премерен и предварително оценен риск“, смята Теодора Петкова.

„Важно е компанията да е адаптивна, тъй като средата е динамична и всеки работен ден е различен от предходния. В бизнеса, както и в природата, оцелява по-силният. А силата идва от правилни решения и умело управляван риск. Ако не управлявате риска във вашия бизнес, независимо с какво се занимавате, трябва да знаете, че това е рисков бизнес”, казва Теодора Петкова. 

Според нея е важно да се създадат условия за политическа стабилност, за да не е това външен риск, който действащите компании и потенциални инвеститори да оценят негативно.

„Много съм щастлива за предоставената ми възможност и за предстоящата ми работа с екипа, с който ще надграждаме успеха на УниКредит Булбанк”, каза Теодора Петкова веднага след обявяване на избирането й за поста главен изпълнителен директор.

БНБ с извънредна новина за случващото се в БГ банките и еврото 

Един от първите ангажименти на новия пост за Петкова ще бъде предстоящият преглед на качеството на активите и стрес теста, през който банката ще премине по линия на кандидатурата на България за Единния банков надзор и “чакалнята за еврото” (валутния механизъм ERM II). На следващо място тя ще има нелеката задача да поддържа темпа на растеж на банката, и то в условията на все по-засилващата се конкуренция от другите големи на пазара. Теодора Петкова ще трябва да продължи и програмата на банката по дигитализация на услугите.

БНБ с важна новина: ЕЦБ нахлува в шест БГ банки, за да дири... 

За 16 години до високия пост
Теодора Петкова започва кариерата си в Булбанк преди 16 години като обикновен кредитен анализатор. После става старши кредитен анализатор и отговаря в продължение на три години за оценката на кредитите за корпоративни и ключови клиенти. През 2007 г. става мениджър, а впоследствие старши мениджър на “Анализ на кредити на корпоративни клиенти”. От 2009 до 2015 г. тя е директор на управление “Кредитен риск”, а от септември 2015 г. е директор Център Международни клиенти в “Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране”. През септември 2016 г. Теодора Петкова става главен риск директор и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Тя е председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Теодора Петкова е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business.

За нея

Тя е правилният човек, за да води банката напред
 
Основната ни цел през всичките тези години е била непрекъснато да се подобряваме, да бъдем силен, стабилен, предвидим и отговорен партньор на над един милион граждани, домакинства, малкия бизнес, големите кампании и местните общности. Гордея се с постигнатото от клиентите ни и от колегите ми. УниКредит Булбанк е силна, стабилна и добре подготвена за бъдещ растеж и съм убеден, че Теодора Петкова е правилният човек да продължи този път и да води банката напред.
Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Много добър професионалист
Познавам Теодора Петкова от катедра „Финанси” на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Преди много години тя беше докторант в университета. Петкова е много добър професионалист.
Емил Хърсев, финансист

Притежава нужните лидерски качества
Радвам се, че човекът, който ще поеме позицията главен изпълнителен директор, е избран от настоящия екип на УниКредит. Това показва готовността ни да развиваме колегите и потвърждава нашия ангажимент към равнопоставеността на половете и многообразието. Теодора Петкова притежава нужните лидерски качества да продължи успеха на УниКредит Булбанк и я приветстваме топло в новата й роля.
Карло Вивалди, директор на УниКредит за Централна и Източна Европа