"Грешките са изчистени. Има страхотни проекти и вървим в положителна посока. Кредитът не е изобилен. Ние сме далече от червената зона на свръх задлъжняване. България не е от държавите със свръх задлъжняване. В няколко големи града на България цените растат, но това е нормално". Това каза банкерът Левон Хампарцумян в предаването на Нова телевизия "Плюс-минус".

"Обръщането на цикъла не е криза. Може да бъде забавяне и период на слаб растеж. Ако можехме да предсказваме кризите, тях нямаше да ги има. Всички правила са базирани на историческия опит от предишната криза. Знаем със сигурност, че световната икономика е циклична и в момента сме във възходяща фаза. В един момент тази фаза свършва. Може да очакваме по-сериозно повишаване на лихвите. Ако има такова нещо, задлъжнелите държави ще имат трудности. Ще трябва да се намери тънкия баланс, за да се предотврати високата инфлация", допълни той.

Левон Хампарцумян, който сдаде шефското място в УниКредит Булбанк, обяви какво се случва в България и иде ли нова финансова криза 

"В следващите месеци ще донесат друг хоризонт на новото поколение политици. Евроскептиците казват да се върнат там и да запазят свободи, а после да гледат собствената си градинка. Аз съм "за" по-висока степен на интеграция. САЩ са федерална държава. Не казвам, че трябва да работим по същия модел, но е добър", обясни още Хампарцумян.

За финал водещите попитаха каква е причината да се оттегли от директорския пост на УниКредит Булбанк. 

Голяма новина! Левон Хампарцумян сдава шефското място в УниКредит Булбанк, ето кой ще го наследи! (СНИМКА) 

"Нито съм се оттеглил още, нито нищо. Това е един естествен процес на наследяване на позиции. 18 години съм бил в ръководството. Достатъчно рано сме казали, че това ще се случи. Срокът е до 1-ви май догодина. Това е естественият начин да се случат нещата в големите кооперации", обясни Левон Хампарцумян.