До 30 юни е удължен срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък. Ако дружеството вече е подало годишната си данъчна декларация за 2019 г., може да направи корекция в размера на авансовите вноски до 15 април, обясни пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Ако годишната декларация не е подадена до 15 април, тя трябва да се подаде до тази дата, като се попълни само частта от нея, в която се декларират авансовите вноски за 2020 г.

"Основните срокове за осигурителните вноски не са промени, защото осигуровките, освен задължение на работодателя и работника, представляват и осигурителни права, така че там няма промяна в сроковете, но има някои облекчени процедури'', коментира още той. 

Бъчваров допълни, че почти няма услуга на приходната агенция, която да не е достъпна онлайн, но подчерта, че офисите на НАП ще продължат да работят, макар и в редуциран състав. Все пак Росен Бъчваров призова хората да използват електронните услуги на агенцията.

Говорителят на НАП отчете още, че се забелязва известен спад на постъпленията, което по думите му ще се отрази неблагоприятно на фиска.

Въпреки това той посочи, че хората не отлагат подаването на своите данъчни декларации.