30 активисти от природозащитната организация Грийнпийс протестираха в неделя в Есен против участието на концерна РВЕ в изграждането на ядрената електроцентрала в Белене.
Двама от протестиращите, маскирани като смъртта с коса в ръка, издигнаха пред централа на концерна плакат с надписа: РВЕ да не се замесва с руска атомна централа. Надзорният съвет на втория по големина енергиен концерн в Германия предстои да се произнесе дали да бъдат направени инвестиции от един и половина милиарда евро в руски ядрени технологии. Както отбелязва по този повод агенция ОТС, анализите за сигурността на руските реактори не са достатъчно, а и планираната за изграждане централа е разположена в земетръсен район.
АЕЦ Белене е един от най-опасните атомни проекти в света
Това казва Хайнц Смитал, ядрен експерт от Грийнпийс. Според него в тази ядрена авантюра не може да става и дума за отговорна предприемаческа стратегия на РВЕ, нещо повече - играе се руска рулетка със сигурността на хората. Агенцията припомня, че само на 12 км от планираната централа е бил епицентърът на последното голямо земетресение през 1977 година, причинило смъртта на 120 души. Федералната служба за геофизика в Хановер прогнозира висока вероятност за следващи земетресения в района със сила между 7,5 и 8,5 по скалата на Рихтер.
Дванайсет международни банки, сред които Дойче Банк, Комерцбанк и Хипоферайнсбанк вече се дистанцираха от участие във финансирането на проекта. Сега от Грийнпийс отправят писмен призив към Надзорния съвет на РВЕ на свой ред да прекратят рискования проект.
Планът за строежа на атомната централа в Белене е направен в началото на 80-те години. През 1992 година работата е прекратена вследствие на многобройните протести, съображения за сигурност и икономически рискове. Едва с идването на власт на правителството през 2006 година плановете отново се актуализират.
Проучва се положението със сигурността
Влизането в експлоатация на 1000-мегаватовия реактор е предвидено за януари 2014 година. В строителството участва и германско-френски консорциум от ядрените концерни Арева и Сименс.
По сведения на агенция ДПА, РВЕ подчертава, че проектното дружество, в което концернът участва с 49 процента, проучва положението със сигурността. Във вестникарско интервю от петък шефът на РВЕ Юрген Гросман казва индиректно по повод Белене следното: "Защо да не правим инвестиции в такива държави, щом конкурентите ни вървят по същия път?". /Дойче веле