В края на март ще бъде обявено увеличение на минималната работна заплата в Гърция, което да влезе в сила от 1 април 2024 г., като размерът й ще достигне над 800 евро, съобщи гръцкият министър на икономиката и финансите Костис Хадзидакис, цитиран от АНА-МПА.

Той отбеляза, че "първата цифра на минимална заплата ще бъде 8, но се водят разговори между съответните организации и правителството с цел тя да достигне 950 евро в края на четиригодишния му мандат".

В интервю за телевизия Скай Хадзидакис заяви днес, че "ако имаме високи нива на растеж, както се случи в предишните години, ако превишим бюджетните цели, ние сме готови да дадем излишъка на обществото".

По отношение на протестите на фермерите министърът каза: "Ние всички се чувстваме близки с тези хора и разбираме проблемите им. Надявам се, че те също разбират, че има някакви граници. Ние превишаваме границите и затова премиерът каза, че специалният данък върху горивата ще бъде върнат."

Попитан за насрочената среща на премиера Кириакос Мицотакис с фермерите във вторник, Хадзидакис каза, че "те ще разберат добрите намерения на правителството". "Ние искаме да говорим с тях, вярваме в открития диалог с отворени пътища", добави министърът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук