Седмица след началото на туристическия сезон в Гърция, фериботите съобщават за силен отлив на клиенти.

В месеците, в които бяха в сила строгите мерки срещу заразата, въпросът дали и кога ще възобновят морския транспорт до гръцките острови, беше сред най-често задаваните. Сега, обаче, интересът е почти нулев, въпреки строгите санитарни мерки, предава БНТ.

Дистанция, маски и задължителна декларация. Вече билет не е достатъчен, за да се качите на някой от стотиците фериботи, плаващи до гръцките острови. Всеки пасажер попълва личните си данни, както и информация за контактите си през изминалите две седмици. Компанията пази декларациите в продължение на две седмици.

В средата на юни обикновено туристическият сезон в Гърция е в разгара си. И трудно можеш да намериш хубаво място на палубата на ферибота. Но тази година нищо не е такова, каквото го помним. Далеч сме от обичайния брой хора. Обикновено са в пъти повече. Така е при всички фериботи, споделя Кириакос Хориануполис, капитан на кораб.

Корабите имат право да запълват между 50 и 55% от местата си. Но в момента плават на около 20% заетост. Всички на борда задължително са с маски. Не позволяваме хората да се струпват и постоянно извършваме дезинфекция, казва стюардът Петрос Полиас.

Пътуващите с ферибот трябва да знаят, че не могат да сядат където пожелаят, както обикновено се случва. И да не забравят, че без декларация, няма да бъдат допуснати на борда. А служителите на този кораб се надяват скоро пандемията да отмине и отново да плават на пълен капацитет, а пътниците да се надпреварват да хранят чайките.