Германският производител на луксозни автомобили Porsche AG ще повиши цените на своите модели в Европа и САЩ с 4-8% през втората половина на годината, за да компенсира по-високите разходи, които са натежали върху възвръщаемостта му през първото тримесечие, въпреки че печалбата и приходите за периода нарастват с над 25%, съобщава Ройтерс, цитирайки концерна.

Компанията все още изпитва проблеми с доставката на полупроводници и други части за високоволтовата система за отопление на електрическия Taycan, но очаква дефицитът да бъде облекчен през следващите месеци, изтъква главният финансов директор Луц Мешке по време на представяне на резултатите от първото тримесечие.

Продажбите на концерна се увеличават с 18% през първото тримесечие на годишна база, подкрепени от силното търсене в Китай. Междувременно Porsche се приближава към изпълнение на целите за годишна възвръщаемост между 17 и 19% при приходи от 40-42 млрд. евро, изтъква Мешке.

Миналия септември компанията дебютира на борсата, отделяйки се от групата на Volkswagen – решение, което според Мешке води до по-бързо вземане на решения относно новите продукти и наемането на работна ръка.

Компанията отчете приходи от 10,1 млрд. евро за първото тримесечие на 2023 г. и оперативна печалба от 1,84 млрд. евро, надминавайки пазарните прогнози.

Междувременно оперативната печалба на звеното за финансови услуги се понижава до 86 млн. евро от 102 млн. евро година по-рано, което се дължи на оценката на хеджирането на лихвените проценти и дериватите, както и на въздействието на повишаването на лихвата  върху финансовите продукти.

„Нашите ключове към успеха са подобрено ценово позициониране, силен продуктов микс, увеличени групови продажби, валутни ефекти и не на последно място нашата последователна дисциплина на разходите“, посочва Мешке пред анализатори през март.

Той също така каза, че компанията ще инвестира 20 млрд. евро в цифровизация през следващите пет години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук