С настъпването на есента прогнозите за растежа на основните европейски икономики стават все по-мрачни. Опасенията на Стария континент са породени от завръщането на вируса с пълна сила. Случаите в Европа вече достигат 6,3 млн., пише CNBC, цитирани от Money.bg.

Във вторник централната банка на Испания предупреди, че стриктните мерки за потушаване на здравната криза ще вкарат в още по-тежка икономическа криза страната. В най-лошият сценарий БВП ще се свие с 12,6% през 2020 г. Малко по-позитивната прогноза очертава спад от 10,5%. В иберийската страна части от столицата отново бяха затворени. Испания се отличава с най-големия брой случаи в Европа - общо 825 хил.

Франция, втората най-голяма икономика в еврозоната, също предупреждава, че възстановяването ще достигне плато през четвъртото тримесечие, тъй като нов ръст на случаите създава отново пречки на бизнеса. Франция е втора след Испания по брой на заразените - 676 хил.

Националната статистика прогнозира спад на БВП с 9%. Но ако Франция задържи за по-дълго въведените наново ограничения в няколко градове, включително Париж, спадът ще бъде по-сериозен.

Германия, най-голямата икономика в Европа, също въведе нови рестрикции в големите градове като Берлин и Франкфурт, за да ограничи новите случаи.

В столицата ресторантите, баровете, местните магазини и други бизнеси ще трябва да затварят между 11 ч. вечерта и 6 ч. сутринта. Във Франкфурт бизнесът ще трябва да приключи работа с час по-рано. През юни централната банка прогнозира 7% свиване на икономиката през 2020 г. Но ако ограниченията се задържат - или бъдат разширени - спадът вероятно ще е по-голям.

Не всички обаче са песимистично настроени. Във вторник Ирландия, която чакаше 9% спад на икономиката, вече се надява да отбележи минимален спад от 0,4%. С уговорката, че няма да има нови мерки.