Тежки санкции въвеждат от Министерството на земеделието и храните за производители, които използват растителни мазнини. Според новата наредба, която влиза в сила от юли, се забранява ползването на растителни мазнини в производството на сирена, а мандрите, които произвеждат кашкавал, сирене и кисело мляко, трябва да го правят само и единствено от мляко, информира bgonair.bg.
 
"По този казус се говори отдавна. Преди години имаше други рестрикции, които по един или друг начин доведоха до по-голяма култура в храненето на българина. Нетърпимостта към консумация на такъв тип продукти и то най-вече там, където те не са обявени и се продават анонимно, набира много голяма скорост", коментира в студиото на "България сутрин" зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

По думите му дискусиите за това какво да бъде направено, за да се избегне максимално злоупотребата и подмяната на един продукт с друг, текат от дълги години. 

За контрол по спазването на новите правила в министерството ще бъде създадено специално звено, така че да има дублиращи проверки с Агенцията по храните.

Когато трябва да се вземат проби или да се издаде акт, ще бъде извикан компетентен орган от БАБХ, тъй като по закон те могат да издават подобни актове. А санкцията вече ще е доста по-сериозна - ще се отнема лиценза за производство на млечни продукти.

"Производството на ментета - продукти, в които не е обозначено влагането на отровните индустриални хидрогенирани мазнини, беше незаконно и досега. Рестрикцията обаче ще затегне контрола, тъй като до момента Агенцията по храните "пазеше" някои производители", подчерта микробиологът Сергей Иванов.