20-30% скок на цените в ресторантите, прогнозират от БХРА след връщането на 20% ДДС. Това каза пред bTV Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"Цените ще се вдигнат чувствително. За определена печалба, трябва да имаш оборот, а така ще спадне потреблението. С 20-30% скок на цените, трябва да се пренасочат средства в труд", добави той. 

"Основното е, че нашият бизнес е изключително сериозен и специфичен. ДДС е един косвен данък, но в някои случаи в икономиката преминава в пряк. Това е един от основните аргументи за изсветляване на бизнеса ни. При взимане на такова решение държавата имаше съществен интерес. Намалявайки ДДС за нашия сектор, се увеличиха социално-осигурителните прагове и МРЗ с 200 лв. Отправям апел към политиците и да им припомня, че това е визитната картичка на България пред света", каза още Димитров.

Според икономиста Калоян Стайков, такова поскъпване е абсолютно основателно. "Този сектор много лесно прехвърля увеличение на цени, получаваше компенсации за цени на тока, диференцирани ставки", припомни обаче той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук