В разгара на пандемията от коронавирус в страната, когато и недоволни от управлението хора протестират по площади, дойде новината за приемането на България във валутно-курсовия механизъм - ЕRM II и банковия съюз. Дали обаче тази новина с дълга предистория носи ползи в тези несигурни времена? 

"Неблагоприятен е моментът, но няма съществено значение кога влизаме в ERM. Нищо няма да се промени, българите няма да усетят в реално изражение разликата дали сме в ERM или не.

При евентуална криза би могло да има ефект, когато ЕЦБ може да ни помага", каза за "България сутрин" икономистът проф. Красимир Петров. 


Икономистът проф. Красимир Петров

По думите му големите банки ще са под специалния надзор на ЕЦБ и ще има втора шапка на регулация.

"Не е вярно, че няма да има "падащи" банки. Ако има такива уязвими, най-вероятно те ще бъдат погълнати от други, по-големи банки. Можем да имаме понижени лихви на кредитиране и повишен достъп до западноевропейските финансови пазари", коментира той.

Според него това ще бъде и единствената по-сериозна облага от влизането ни в ERM, която ще се усети индиректно.

"В условия на криза или на атака на валутния борд от ЕЦБ, ще имаме 1-2 млрд. евро, които да защитят валутния борд. Това е същественият елемент.

Дебат за еврото трябваше да има, да се види какво искат хората. Чакалнята не е някакъв съществен елемент", отбеляза проф. Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че тази стъпка е добра и изгодна в този момент и за България, и за Европа.

Вижте целия разговор във видеото.