Вижте само как звучи - финансовите министри на държавите-членки на еврозоната! Не на мутрите, не на мафията, а на най-белите страни в света. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС по повод влизането ни в чакалнята на еврозоната.

"Голямо благодаря на Кристин Лагард за това, което направи и заместниците й", каза премиерът.

Едно време ме попитаха кой ми е най-големия приоритет - механизмът, Шенген или еврозоната. Казах еврозонатам, защото, когато си член на банковия съюз, където са всичките бели държави и банковата ни система е под мониторинг, никой повече не може да каже: "Теглих кешове и ги разнасях напред-назад", добави той.

Борисов на извънредния брифинг: Много е трудно! НА ЖИВО

"Повече никой няма да може да прави финансови измами. Няма страшно и за банките, защото всички ще трябва да работят според правилата. Ние посоката я знаехме и вече сме там", каза Борисов.

"Същевременно не се радвам, криво ми е! На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Това е нещо за десетилетия напред. Само след няколко месеца, по-малко от година ще има избори. Нито аз ще съм, нито той. Или каквото каже народът - това ще бъде. Но днес трябваше да сме заедно, защото цяла Европа гърми, че сме влезли в еврозоната", уточни той.

"Вместо това ние цял ден се мъчим да покажем кой кого и колко мрази. Нали пише: "Съединението прави силата". Сега, вместо да се прегърнат, да играят хоро, ръченица, каквото искат - с маски... Ние цял ден отбиваме атаките на нашите българи, които по всякакъв начин искаха да попречат на това, което е хубаво за народа", каза Борисов.

"Имам и бас с колегата Веско Дремджиев, който не вярваше, че България ще стигне до тук. Но стана - надявам се да ми се обади и да ме поздрави", добави той.

"Хората се радват за нас, а ние не се радваме. Плашим с протести. Ето, отвън има ли хора?! Вместо да работят, ще ги изкарваме всяка вечер. Посланиците какви доклади пишат?! Стабилна държава, елате да инвестирате в България, не не пишат така. Има избори, народът ще ни подреди пак, бил съм опозиция и управляващ. Дори да си опозиция ще е доста по-хубаво. 

Ще изляза да им кажа две думи, но не се радвам истински за един безспорен успех, защото не сме заедно. Разделена държава. Изправена пред граждански протести, на етнически протести, това не е моята държава, която искам да видя - просперираща, силна, единна, яка държава. И ако аз съм причината - ходил съм си два пъти, просперитета на държавата е важен.

Считате ли, че да си премиер е много приятно днес?! Това ли е животът, който искаме, ние, политиците - да се плашим всеки ден със затвор", попита Бойко Борисов. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!