Инфлацията ще бъде по-висока и по-продължителна отколкото смятахме през април. Това посочва Кристофор Павлов, главен икономист за България в Уникредит Булбанк в новата си прогноза за икономическото развитие на страната, пише "Труд". 

Ревизирахме надолу прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за следващата година до 2% от 3,5%, които очаквахме през април, пише Кристофор Павлов. Това отразява най-вече по-високите цени на петрола и газа, което предполага по-висока и продължителна инфлация, която ще действа като спирачка на ръста на реалните доходи.

Според новата прогноза на финансовата институция реално заплатите през 2022 г. ще се намалят с 3%, тоест инфлацията ще бъде по-голяма от ръста на заплатите, което не се беше случвало през последните години.

Инфлацията ще остане висока през цялата година, пише Кристофор Павлов.

Решението на Русия да спре доставките на газ за България, заради отказа на страната да плаща в руски рубли, оказа натиск върху цените.

Очакваме инфлацията да достигне най-високите си стойности на годишна база през третото тримесечие на 2022 г., да остане висока през четвъртото тримесечие, както и през по-голямата част от 2023 г., посочва Кристофор Павлов.

При положение, че годишната инфлация към края на май беше 15,6%, това означава, че инфлацията ще надмине 16% преди да има признаци за някакво понижение.

Войната в Украйна принуди фермерите да оставят незасети големи части от обработваемите земи и тласна значително нагоре цените на торовете, което ще доведе до по-слаба реколта и увеличаващ се натиск върху цените на храните. За да вземем предвид това, преразгледахме нагоре прогнозата си за средногодишната инфлация през 2023 г. до 7,8% от 4,5%, които предвиждахме преди три месеца, пише Кристофор Павлов.

Шокът върху реалните доходи в крайна сметка значително ще намали търсенето и ще доведе до успокояване на цените. За да се случи всичко това обаче ще бъде необходимо повече време, поради което ревизирахме прогнозата си за инфлацията в края на 2023 г. до 6,1% спрямо 3,4%, в прогнозата от април, допълва той.

Заради наближаването на летния сезон хората ще пренаредят разходните си приоритети, защото инфлацията се очаква да достигне още по-високи нива през лятото, пише в анализа.

Очакваме потребителите да намалят разходите си за автомобили, мебели, електроника и онлайн пазаруване, за да не пострада бюджета им, необходим за основни разходи като храна, горива и жилище, пише Кристофор Павлов.