Финансовото цунами в резултат на зловещото поскъпване на тока и газа се надигна и вече удря еврозоната. Очакванията инфлацията да нарасне през юни до 8,4% бяха надминати. Според съобщение на Евростат от петък инфлацията в еврозоната вече е 8,6%, поставяйки нов исторически връх.

Първа бе ударена Гърция. Данните за съседите са още по-обезпокоителни. Според Евростат хармонизираният в ЕС индекс на потребителските цени е скочил до 12% от 10,5% през май, съобщава Нова телевизия. 

Само преди ден стана ясно, че и животът в Италия е поскъпнал неимоверно. Националния статистически институт Istat констатира рекордна инфлация от 8%, което не се е случвало от 1986 г.

Данните за юни за националния индекс на потребителските цени, който според гръцката статистическа служба (ELSTAT) през май достигна 11,3%, ще бъдат обявени следващия петък, 7 юли, и е възможно да се доближат до 13%.Тъй като цените на електроенергията и горивата остават на много високи нива, не се очаква скорошно намаляване на потребителските цени, като същевременно все още има проблеми с недостига на първични и вторични суровини, а това води пряко до допълнително повишаване на цените.

Равнището на средния индекс на потребителските цени от 12% е най-високата стойност, откакто е започнал да се отчита в Гърция през 1996 г., като предишният рекорд е поставен през май 2022 г. За последен път националният индекс на потребителските цени е достигнал такива нива през 1993 г.

Въз основа на данните на Евростат през юни Гърция е имала петата най-висока инфлация в еврозоната след Естония (22%), Литва (20,5%), Латвия (19%) и Словакия (12,5%).

Данните на Евростат за отделните сектори показват също, че през миналия месец Гърция е имала втората най-висока инфлация при енергията (60,6%) след Белгия (64,6%) на годишна база.

В Италия пък за юни цените на хранителните продукти включително плодове и зеленчуци се увеличиха между 8% и 11%. В рамката от ежедневни разходи за жилище - те са в повече с 28%, в транспорта с 14% и всичко друго, до 1% за здравни нужди, което тежи невероятно на месечния семеен бюджет. В годишен план според членовете му те са между 2500 и 3200 евро в повече.