Шоковото поскъпване на природния газ с рекордните 60 процента ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса. Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на брашна са, че и много фирми ще се откажат да работят, заради невъзможността да покрият разходите си.

Заради галопиращите нагоре цени на синьото гориво, очакванията са за скок и в сметките, които плащаме на топлофикациите. Искането им е от 1 януари да плащаме двойно за парно и топла вода. Темата коментира Стоян Панчев, който е икономист от Експертния клуб за икономика и политика.

„При нас е по-сложно, защото от една страна имаме субсидирана енергия за потребителите. Т.е. има някакво генерално ниво на субсидиране на потребителите. В същото време, ако ще се прави социална политика, тя трябва да е конкретна нужда”. Така Панчев коментира призива на Международния валутен фонд към правителствата да подпомагат рисковите групи.

„Ако се търси някакъв по-широк ефект, трябва намалението на ДДС да е за по-голяма част от потребителската кошница, не само за хляба”, категоричен е Панчев. Прогнозата му е, че след септември цените ще се успокоят. „Дори е възможно намаляване на ръста на цените, което не значи, че ще спаднат цените, просто темпът им на увеличаване ще е по-малък”, допълни икономистът.

Междувременно негови колеги смятат, че ще бъдем свидетели на завишена инфлация в следващите 5-10 години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук