Синдикалните организации на КНСБ и "Подкрепа" във военните заводи и самият бизнес подкрепиха служебния министър на икономиката Никола Стоянов за подписаните разрешения за износ на оръжия.

"Износът ще доведе до сериозни приходи за заводите, които имат работа и осигуряват заетост на хиляди хора. Със забавянето бившият министър Корнелия Нинова обричаше работниците да останат на улицата", коментираха синдикатите.

Според тях световната ситуация е такава, че все повече се търси оръжие, а България е голям производител. Страната трябва да се възползва от нея, защото по време на пандемията заводите нямаха работа и освобождаваха работници. В допълнение у нас влиза сериозен финансов ресурс, а предприятията плащат данъци и пълнат държавната хазна.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов вчера потвърди всичките 255 чакащи разрешения за внос и износ на военна продукция към и от България. Разрешенията са били забавени с повече от месец и половина при предходния министър Корнелия Нинова.

По-голямата част от сделките са за боеприпаси за малки оръжия, но и противотанкови безоткатни системи, ракети за военни самолети и от наземни установки, неуправляеми въздушни ракети, противотанкови мини.

Свиканата междуведомствена комисия за експортен контрол на продукти, свързани с отбраната, е одобрила сделките. Първата ми работа беше да извикам експертите от комисията, да ги попитам проблем ли имаше, защо не сте били готови - те потвърдиха, че всичко е било готово, но по указания на бившия министър Корнелия Нинова, комисията не се е събрала, каза Никола Стоянов. Сделките са за над 1 мрлд. лв.