Бившият областен управител на Софийска област Илиан Тодоров изпрати отворено писмо до медиите.

Вижте текста му без редакторска намеса:


Поради независещи от страната ни световни процеси, цените на енергията се изстреляха в стратосферата. За период от седем месеца цената на световните борси на природния газ се повиши с над 100 %, респективно от 2 700 щатски долара до 5 800 щатски долара към днешна дата.

Тепърва ще усещаме резултатите и от европейското “ритуално самоубийство” наречено „Зелена сделка” по отношение цените на горивата и електроенергията. Приемам с насмешка, че Китай, Индия, Русия или САЩ ще спрат използването на въглища, а сама Европа ще се пребори с другата голяма измама – климатични промени причинени от човешката дейност.

Впрочем, българският бизнес вече плаща най-скъпият ток в Европа. Това няма как да не се отрази на крайните цени в България. Заради цените на газта във Великобритания  и Европа вече спряха производството на торове, което още повече ще се отрази в цените на хранителните продукти, а страната ни е вносител на около 80% от храните, които също поскъпват некотролируемо с всеки изминал ден.

Не знам дали е случайност, че политиката на световните банкери е насочена към „изваждането” на спестяванията на народите – чрез отрицателно-наказателни лихви по депозитите на спестителите, което води до създаването на поредните балони – дали в недвижима собственост или криптовалути. Няма как цените на парното да не се увеличават при тези световни цени на природния газ.

Няма как да спрем увеличението цените на всички стоки и услуги. Няма как да спрем инфлацията! Прибавете към това, планините пари които се печатат безспирно от ФЕД и ЕЦБ. Добавете Ковид пандемията и масовите фалити на гръбнака на всяка една икономика – малкия и среден бизнес, увеличаваща се безработица и галопираща инфлация. Това е перфектната буря! А това е само началото!
 
За мое съжаление, служебното правителство изпусна момента, в който можеше да внесе спокойствие в домакинствата по примера на „фалиралата” Гърция, която компенсира с 800 евро обезщетение всички работници с отменени трудови договори заради спирането дейността на предприятията.

Да бизнеса е важен, но той няма как да съществува без човешки капитал – поне засега. В тази връзка говорих колко е важно точно в този момент да се загърбят всякакви елементраните политически ежби и да се търси обща платформа за излизане от ситуацията, в която тепърва навлизаме. И ако няма кой да слуша, ни предстоят много тежки времена!