Рестартирането на АЕЦ "Белене" може да гарантира енергийната сигурност на страната, заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на международния ядрен форум "Булатом". В дискусиите участваха и някои от инвеститорите, които проявяват интерес към участие в проекта. Според изпълнителния директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена Янко Янев проектът "Белене" е "изключително нискорисков", като най-големите опасности пред него са политическите.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов съобщи, че вече е започнала подготовката за създаването на проектна компания с активите и пасивите на АЕЦ "Белене". Следващите стъпки са на правителството и на министъра на енергетиката.

Валентин Николов, зам.-председател на Комисията по енергетика в НС: Да подготви търг, виждаме, че има потенциални инвеститори, и да може този проект да стъпи вече върху здрава основа, върху ясна цена на проекта и върху ясни показатели от страна на държавата.

На конференцията отново бе подчертан инвеститорския интерес към довършването на централата. Засега това официално е обявено от руската "Росатом", чиято дъщерна компания "Атомстройекспорт" изработи доставеното вече оборудване за проекта, в който НЕК е вложила 3.5 млрд. лв. Посланикът на Франция Ерик Льобедел заяви, че френските "Фраматом" и "Арева" също имат интерес към възобновяването на проекта, тъй като участват в него от самото начало.

Представителите на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC поставиха въпроса с държавните гаранции за проекта като едно от условията за участието си. На конференцията стана ясно,че по искане на "Булатом" международният център за ядрена компетентност във Виена е направил анализ на риска на "Белене". Методиката е същата, която използва департаментът по енергетика на Съединените щати за оценка на риска на големи енергийни проекти.

Янко Янев, изпълнителен директор на Международния център за ядрена компетентност във Виена: "Белене" е изключително нискорисков проект. Тоест, той може да бъде лицензиран. Финансовият му риск е сравнително нисък. Най-големият риск за проекта Белене е политическият риск - невземане на решение, отлагане, това си е чиста загуба на средства, загуба ако щете на кадри, на специалисти.

Пред участниците в ядрения форум вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че през последните години пазарът на атомна енергия се разраства и страната ни трябва да има свои позиции на него като гаранция за сигурността си.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България: Оттук нататък нямаме право на грешки, защото сме в състояние да отблъснем всички инвеститори, които имат намерение да участват в проекта Белене и в строежа на централата.

Вицепрезидентът допълни, че в този процес е много важно държавата да има контрол не само при строителството на централата, но и за начина на производство, разпределяне и търговия с електроенергията.