Удовлетворена съм, че народните представители от Енергийна комисия имат единодушие по въпроса за оборудването за проекта „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след заседанието на Комисията по енергетиката и одобряването на възобновяването на действията по изграждане на АЕЦ „Белене“ , предаде агенция „Фокус“.

По думите й това е тема, която стои на дневен ред в българската енергетика близо 40 години. „Надявам се заедно с общи усилия на всички да намерим наистина едно разумно решение за България. Надявам се правилно да разбрахте посланието на това, което ПП ГЕРБ, колегите от „Обединени патриоти“ и колегите от БСП съответно подкрепиха. Важното и задължително условие, за да се стартират преговорите и процедурата за избор на стратегическия инвеститор е Министерски съвет да отмени решението от 2012 г.“, каза Петкова и визира решението на правителството за спиране на проекта "Белене".

По думите й решенията, които българският парламент е приел 2012 и 2013 г. са в подкрепа на действията на правителството. „Това дали ще се изгражда нова мощност в енергетиката, е изцяло в правомощията и законовите компетентности на изпълнителнатата власт. Парламентът тогава е подкрепил тези действия. Това, което българският парламент надявам се ще направи утре е да подкрепи Министерски съвет в стремежа му да възобнови действията, свързани с търсене на възможност за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при определени параметри и при реализация на проекта на пазарен принцип“, допълни Петкова.