Не са установени надписвания на сметки при проверките на ЕРП-тата. Това каза зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков на брифинг.
Той припомни, че съвместни екипи на министерството и на КЕВР започнаха проверки в трите електроразпределителни дружества заради рекордното потребление на ток. 

„Бяха проверени над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти на трите дружества“, уточни той. 

По думите му не е установено надписване на количествата електроенергия и са установени само няколко повредени електромера и няколко, при които е имало разминаване при превключването от нощна на дневна тарифа в рамките на 20 минути. 

„Навсякъде е спазен нормативно определеният срок от 31 дни за отчитане“, допълни още зам.–министър Константин Делисивков. 

Във връзка с проверките на „Топлофикация София“ той уточни, че Министерството на енергетиката може да направи проверка на техническото състояние в топлофикационните дружества, а контролът относно ценовата политика е в правомощията на КЕВР. 

„Очакваме отговорът на „Топлофикация“ какво е предизвикало прекъсването и авариите, какъв е броят на засегнатите и какви мерки се прилагат, за да бъдат отстранени. Това, което е в нашите правомощия, ще го направим“, посочи той.