Църквата вдигна цените с нови между 20 и 30% заради инфлацията и скъпия промишлен ток, показа проверка, пише Флагман.бг.

Увеличени са таксите за всички ритуали, като така сватбата в Бургас вече ще струва между 180 и 210 лв., кръщенето – между 100 и 130 лв., а опелото – поне 80 лв.

Проверка установи, че Светият Синод е взел решението в края на 2022 г., но въвеждането на новите цени става с решение на всеки един от 15-те митрополити и епархийските съвети към него.  

В Сливенската епархия поскъпването на тайнства и треби, както и на ценните книжа и административни образци, лицензирани и печатани от Синода, е факт от началото на месец март.

Какви са таксите в трите храма в Централната градска част на Бургас?

В църквата „Света Богородица“ вече ще трябва да отделите 105 лв. за кръщене, а за венчавка – 180 лв., но ако искате видеозаснемане, се доплащат още 20 лв., които до момента не се изискваха.

В храм „Св.св. Кирил и Методий“ кръщавката от 100 лв. е станала 130 лв., а сключването на църковен брак – от 180 лв. вече е 210 лв.

В църквата „Св. Иван Рилски“ за кръщене от 80 лв. цената е станала 105 лв., а бракосъчетанието от 150 лв. се е вдигнало на 180 лв., но като си запишете часа, Ви обясняват, че в тази такса влиза и църковният хор, за който на другите места се заплаща допълнително.

За фотографите в бургаските храмове не се заплаща, но наша проверка установи, че във емблематичната катедрала „Св. Успение Богородично“ във Варна нещата не стоят така и малко са прекалили.

Цената за кръщене, например, там е 100 лв., но ако искате да правите аматьорски снимки дори с телефончето си, се налага да заплатите още 30 лв. И дори да искате да заплатите само 100 лв., това няма как да стане.

Това е второ увеличение на цените в църквите в рамките на няколко месеца. Първото поскъпване беше при свещите и беше със 100%.

Така в момента най-евтината свещ е 0,80 лв., а най-скъпата – 4 лв.

Поскъпнали са и иконите, както и църковната литература.

Представител на бургаското духовенство обясни, че специално за свещите веднъж Синодът е задържал належащото увеличение, затова впоследствие то е било шоково.

Новите такси са пределни. Според обстоятелствата обаче свещеникът може да намали възнаграждението си и дори да се откаже от него. Това се касае в случаи на социално слаби миряни.

„Налага се да бъдат повишени таксите, защото храмовете се издържат основно от продажбата на свещи и извършването на ритуали. В момента е много трудно по простата причина, че заплащаме промишлен ток, водата също поскъпна драстично, а повечето църкви не разполагат със земи и имоти, от които да имат допълнителни приходи.

Всяка църква разполага със скромен бюджет, там няма производство, а ако има земя – не е повече от 20 – 50 дка“, обясни свещенослужещ пред наш репортер.

В нашата епархия има села, храмовете в които са освободени от бюджет, добавя той. Така голямата част от издръжката на храма е от таксите за ритуали и от продажбата на свещи и икони.

Но защо са важни за миряните църковните тайнства и треби?

Светото кръщение е своеобразната входна врата на всеки човек в християнството. То е изпълнено с дълбок смисъл и символика. С това тайнство всеки раб Божи получава име пред Бога и църквата.

Венчавката е обещание към Бога за добра съвест от двама души, които стават една душа, една плът и се вричат във вечна любов.

Опелото е за вечен покой на душата на човека, то представлява молитва за последното изпращане, за временната разлъка на тяло и душа. Близките изпращат човек с вяра, че отива на по-добро място. Ние сме на земята и чакаме ново небе и земя, чакаме ново възкресение.

Другите тайнства са за укрепването на духовната и физическата сила на човека, за да върви в добър живот.

„Трудно е човек да се откъсне от стотинката, колкото и да ни се иска. Сливенският владика Иоаникий в продължение на дълги години подхожда индивидуално към проблемите на всеки мирянин. Той дава право на свещенослужещия да се откаже от възнаграждението си и това се прави в определени случаи. Но да не забравяме, че всеки от нас у дома го очаква семейството му, което трябва да има храна на масата и нормален живот, а това става със средства“, признава в края на нашия разговор духовникът.    

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук