"Категорично спекула има и производителите не я формират. Имаме пропуски в законодателството, дефицити. Страната ни няма законово установена дефиниция какво е спекула. Служебният кабинет има добри стъпки в тази посока, но редовното правителство трябва да приеме такова законодателство, което да не позволява такива надценки по веригата за доставка".

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

По думите му, за да тръгнат цените на основните стоки надолу, Комисията за защита на конкуренцията трябва да излезе с данни.

"КЗК може да санкционира. Ключовото е от производителя до щанда цялата верига на доставка да се изсветли. Яйцата поскъпнаха с между 50 и 80%, между 30 и 140 процента има поскъпване на отделни стоки. Толкова висока инфлация в България не е имало от 1998 година", допълни Любослав Костов и поясни, че според него тавани на цените не трябва да се правят.

Любослав Костов уточни, че е налице замразяване на политиката по доходите и затова редица сектори са останали недофинансирани. Масово българинът няма депозити, а бързи потребителски кредити, добави Любослав Костов.

"Някои стоки от първа необходимост са се покачили с 40-50%", подчерта Кузман Илиев, финансов анализатор.

Според него има структурни проблеми, които правят така, че в България инфлацията е с 5-6 процента по-висока от средната в еврозоната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук