Инфлацията във Великобритания достигна нов рекорден 40-годишен връх през юни, предават световните информационни агенции.

По данни на британската национална статистика през миналия месец годишната инфлация на потребителските цени се е повишила до 9,4% - най-високото ниво от февруари 1982 г. насам., спрямо 9,1% през май. Очакванията на анализатори и икономисти пък бяха за малко по-слаб растеж от 9,3%.

Последното увеличение означава, че Великобритания е имала най-висок процент на инфлация през юни сред групата на седемте развити икономики, въпреки че в редица по-малки страни от Европейския съюз има още по-бърз растеж на цените.

Последните данни засилват очакванията, че през август Английската централна банка ще прибегне до повишаване на британската лихва с 50 базисни пункта.

Най-голям принос за ускоряващата се инфлация оказаха цените на моторните горива, които нараснаха през юни с рекордните 42,3% на годишна база, тъй като средната цена на петролните горива се повиши с 18,1 пенса на литър гориво - най-силен месечен ценови ръст от поне 1990 г. За сравнение, година по-рано цената на литър гориво се повиши за месец с едва 2,5 пенса.

С 9,8% на годишна база пък нараснаха цените на храните и безалкохолните напитки от повишение с 8,6% през май. Така те достигнаха най-високи нива от март 2009 г., докато разходите за жилища и комунални услуги се увеличиха с 19,6% след растеж с 19,4% през май.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни и енергия) обаче, се забави слабо през юни до 5,8% на годишна база от 5,9% през май.

Очаква се инфлацията на Острова да продължи да се увеличава и през следващите месеци, предвид покачването на производствените цени на входа и на изхода на предприятията през юни съответно с 24% и с 16,5% спрямо годината по-рано и след техен растеж съответно с 22,4% и с 15,8% през месец май. Данните показват, че това е най-високата производствена инфлация от 1980 г. насам.