От години си говорим с Вас за намаляването на въглеродния отпечатък и екологичното производство на енергия. Считате ли, че масово българинът разбира какво трябва да се случи в българската енергетика?

Целият бранш, включително и аз изключително активно се опитваме да подобрим осведомеността на гражданите по тези въпроси. Тези теми обаче остават неразбрани от част от общественото ни, а всъщност именно общественото ни има основна роля към реалното им прилагане.

Асоциацията на топлофикационните дружества в България се стреми изключително отдадено да предоставя нагледни обяснения за това какво стои зад много понятия, какви са европейските закони и тенденции. Опитваме да се обясним как и бизнесът, и всеки отделен индивид, може да повлияе на постигането на целите за намаляване на въглеродните емисии, както в енергетиката, така и генерално.

Не са ли най-големи въглеродните емисии в енергетиката?

Не казвам, че са малки, но енергетиката не е единственият емитент на въглеродни емисии. Битовото отопление със замърсяващи горива създава огромни проблеми с екологията. Другият момент е замърсяването от автомобилния транспорт. За съжаление българинът масово не е богат и не може да си позволи да кара по-нова кола с по-ниско ниво на вредни емисии.

Не съм сигурен дали е работещо и решение за подпомагане при покупката на електроавтомобили на този етап. Първо, електроавтомобилите са прекалено скъпи за голяма част от българите и дори 10% помощ, не би помогнала. Второ, все още нямаме необходимата инфраструктура за масово зареждане на електромобили.

Проблемът с въздуха не може да се реши цялостно и бързо, защото трябва да се промени стандартът на живот на хората. Не можем да накараме човек с нисък доход да си купи чисто нова кола, за това проблемът е и икономически.

В енергетиката много зависи от действията на самите дружества, но цялостният проблем с въглеродните емисии до голяма степен зависи от индивидуални стъпки на обществото, които не зависят единствено от желанието, а и от икономическите възможности на гражданите.

С какво е свързана главно екологичната трансформация в енергетиката?

Екологичната трансформация в енергетиката е свързана с намирането на нови начини за производство на енергия, нови материали и суровини, които да нямат вредно въздействие върху околната среда или то да е минимално. Но едновременно с екологията, трябва да се възприемат и суровини, които осигуряват икономическа ефективност. С една дума, проблемите, които трябва да бъдат решени не са само екологични, а и социални и икономически.

Ще развиете ли тезата си?

Например, битовото отопление на твърдо гориво е една от най-големите заплахи за съвременното общество.  Трябва да успеем да заместим това отопление с електрическа енергия, природен газ или топлофикация.

Всички комини на всички къщи в страната през зимата бълват много повече вредни субстанции в сравнение с комините на ТЕЦ-овете. Централите имат пречиствателни съоръжения, каквито индивидуалните къщи нямат. Неведнъж съм казвал, че желанието на управляващите да оборудват всеки един комин в страната с пречиствателно съоръжение е меко казано твърде нереалистична.

Дори и това да се случи, представяте ли си колко хиляди българи трябва да са заети в поддръжката на всички тези пречиствателни съоръжения? Абсолютно невъзможно е да се осигури адекватна поддръжка за толкова много инсталации. За това и идеята не може да бъде осъществена.

Но да се върнем на въпроса. Например, в София има 60 000 домакинства на дърва и въглища, което е по-малко от 10% от домакинствата, но те създават огромния проблем с качеството на въздуха в Столицата през зимата.

Държавата е способна да реши подобни проблеми чрез допълнителни мерки, но за целта трябва и обща национална стратегия в енергетиката, която да очертае точно какво искаме да постигнем. Дългосрочни решения не могат да се взимат на парче, защото в противен случай всяка отделна инициатива може да се провали.

Основната цел, например, която въглищните централи са си поставили е максимално дълго използване на местните въглища, но едновременно с въвеждане на по-екологични алтернативи като природен газ и биомаса.

Това ли са и Вашите лични убеждения?

Да, моите лични убеждения са, че трябва да използваме въглищата максимално, защото те са национален ресурс, който гарантира сигурност и достъпна цена на енергията, но е важно да се изградят и надеждни очистващи съоръжения, които да премахват част от въглеродните емисии. Едновременно с това трябва да върви и процесът по постепенно намаляване на дела на въглищата в горивния микс в полза на увеличаване на екологични горива като природен газ, биомаса, биогаз и т.н., за се развиваме според европейските изисквания.

Как ще завършите?

Съвременната цивилизация изисква създаването на по-зелена енергия и съответно максимално ограничаване на вредното въздействие върху околната среда, което все пак е почти невъзможно напълно да се елиминира.

Централите влагат усилия, пари и осъществяват много анализи за реализирането на т.нар. зелен енергиен преход, но за това е необходимо време. Колкото и да не звучи добре за много зелени активисти, ТЕЦ-овете работят, защото хората имат нужда от енергия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук