По-високите бюджетни разходи заради пандемията повишават оборотите на търговците, а от там водят и до повече приходи в хазната от ДДС, става ясно от данни на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета, пише "Труд".

Сред допълнителните разходи на хазната заради Covid-19 са добавките от 50 лв. към пенсиите, вдигането на 30% на заплатите в редица агенции, служителите на които работят с граждани, и допълнителните пари за лекари на първа линия.

За първите шест месеца на годината приходите от ДДС от сделки в страната са с 641 млн. лв., или с 18,6% повече от същия период на миналата. Това увеличение е в пъти повече от ръста на икономиката и инфлацията.

Явно хората харчат повече, фирмите правят по-големи обороти, а това води и до нарастване на приходите в държавния бюджет. Увеличават се и приходите от ДДС от внос - с 288 млн. лв., или с над 16% на годишна база, показват данните на Министерството на финансите.

Значителен ръст от над 20% на годишна база има и при събраните до края на юни приходи от корпоративен данък. До юни е срокът, в който фирмите плащат данък върху печалбата си от миналата година.

Голямото увеличение от една страна показва, че през миналата година бизнесът е плащал текущо по-малки авансови вноски, но е постигнал по-големи печалби от очакваното. Освен това и авансовите налози върху печалбата, които фирмите плащат през настоящата година, явно са по-големи спрямо миналата.

Голям ръст от 14% има и при приходите от данъка върху доходите на хората. Събраните до юни осигуровки пък са с 10,5% повече спрямо миналата година.