Разпределението на евросредствата идва на фона на това колко щети е понесла държавата от икономическа гледна точка. Това са пари, които целят да подпомогнат фирмите да не фалират.


Това каза евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който отрече, че тези пари не са обвързани с броя на заболелите от коронавирус.

А държавата ни ще получи 692 млн. евро безвъзмездно. Страната ни ще трябва да реши под каква форма да ги представи за бизнеса, коментира политикът. 

Новаков ще отговаря за изготвянето на законодателството за кандидатстването и предоставянето на въпросните средства. Той посочи кои ще са приоритетите. Най-важното е средствата да са със задна да.

"Надпревара с времето и да направим така, че да се приемат със задна дата направените разходи", каза той в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия. 

Става въпрос за заплати на медицинските работници на първа линия в битката с COVID-19, закупуването на защитни маски и облекла и др., направени още в началото на пандемията.

По думите на Андрей Новаков той ще настоява до есента вече да има приет регламент за въпросната помощ. 

„Интересното е, че регламентът има един-единствен член. Това е предимство. Целта е да се разпределят средствата между хората и бизнеса“, каза той и уточни, че говорим за добавяне на средства към вече съществуващите европрограми. 

"Ако една фирма и досега е кандидатствала по ОП „Конкурентноспособност“ и досега ще може", поясни още евродепутатът.