Бенчмарковите сортове петрол поскъпнаха маргинално в четвъртък. При американския лек петрол ръстът е от 0,29% до 24,06 долара за барел, а при брент - от 0,07% до 29,74 долара за барел. Газът поевтиня с 0,41% до 1,936 долара.

В немалка степен поскъпването се дължи на данните за петролните инвентории, които в САЩ са нараснали с 4,6 млн. барела през седмицата, приключваща на 24 април. През предишната седмица ръстът беше почти двойно по-висок - от 9 млн. барела.

Прогнозата беше за забавяне на натрупването на инвентории, което обаче се очакваше да е значително по-малко. Анализаторите очакваха те да се покачат с между 8,125 и 8,44 млн. барела.


Въпреки неувереният растеж, от Morgan Stanley прогнозират, че дъното на търсенето на суровината вече е постигнато през април и от тук нататък ще тече възстановяване, "макар и бавно". От банката все пак са на мнение, че петролните инвентории ще продължат да нарастват, но темпът на покачването ще се забави.

"Търсенето на петрол ще е донякъде понижено и виждаме структурни промени в поведението на хората", каза ръководителят на поделението за петролен анализ в Morgan Stanley Мартийн Ратс. Неговото мнение съвпада и с това на някои водещи производители като Русия.

Освен възстановяването на търсенето в освобождаващият се от мерките срещу коронавируса свят, ефект върху цените оказва и производството. Конкретно в Северна Дакота и Тексас добивът е надолу, като в първата локация към края на април е с 400 хил. барела по-нисък спрямо края на март.

Royal Dutch Shell пък обяви, че се изтегля от шистовото находище в Апалачия. Гигантът обяви продажна цена на операциите си там от 541 млн. долара. Това е почти десет пъти по-ниска стойност от тази, на която Royal Dutch Shell закупи активите си там непосредствено след Голямата рецесия.

Компании, опериращи в шистовите полета Марселъс и Утика също започнаха да разпродават активите си. Сред тях са Shell и Chevron.