В българското публично пространство има един вечен спор. То е кой е най-добрият начин за отопление – парното, климатикът или печките на твърдо гориво.

Има различни доводи коя услуга е по-добра. Най-важните критерии са удобството и цената, в този смисъл парното колкото и критики да има към различните топлофикации в страната, си остава най-добрият вариант. Причините са следните.
 
Централното топлоснабдяване е най-доброто решение за отопление на съвременните градове и нашите жилища, защото то все още е най-сигурният, най-екологичният и безопасен начин за отопление. Разбира се, най-важното, което  българинът взима предвид – цената на тази услуга е най-ниска, особено в сравнение с така модерните климатици. 
 
Традиционно в световен мащаб се приема, че комфортните температури, които трябва да се поддържат в едно жилище са от 21 до 25 градуса.

Според социологически проучвания, правени у нас, българинът обича да живее на температури в дома му от 18 до 24 градуса. Такива стойности се поддържат най-лесно чрез централното топлоподаване. Всеки, който избира услуга, трябва да отчита, че България е страна от умерения климатичен пояс, където през голяма част от годината се нуждаем от отопление.
 
От  2014 г. при строежа на нови сгради е задължително да се инсталират индивидуални топломери. Те са задължителни за монтиране и при замяната на стари топломери.

От 2017 г. насам, ако живеете в многофамилна жилищна сграда, имате право да Ви бъде инсталиран индивидуален топломер, при условие, че това е технически осъществимо и икономически ефективно.
 
През 2020 г. Европа реши да въведе изискването всички нови топломери и измервателни уреди да предоставят възможност за дистанционно отчитане. Идеята е до 2027 г всички уреди да могат да се отчитат от разстояние. Това е едно голяма преимущество за българските потребители, защото ще се плаща не по прогнозни цени, а за реално потребена енергия.

Въвеждането на изцяло дистанционен отчет ще реши проблемите, които възникват при изравнителните сметки. Всеки ще знае по всяко време колко енергия е потребил и колко трябва да плати, вместо да чака всяко лято „прословутата“ изравнителна сметка.