БНБ гледа нещата обобщено, например ако сегмент на кредитния пазар започва да показва признаци на бъдещи рискове, не трябва да се отделя повече капитал, за да не е рентабилно за банките да кредитират пазара.

Така банките трябва да заделят провизии за бъдещи загуби в по-голяма степен, така че ако се реализира рискът да няма катастрофални проявления. Това коментира пред бТВ Левон Хампарцумян по повод бума на имотния пазар. Той отказа да прави по-точни прогнози.

Ако пазарът позакъса, кредитите могат да се удължат - ако са били 25 г., ще станат 30 г., това са последствия от пандемията. Той даде пример, че млади хора с добри доходи започват да търсят крайградски къщи и по-голям апартамент. Икономиката расте, хората стават по-състоятелни, искат нещо по добро, коментира той.

Ако купувате жилище за спекулация, може да сбъркате, съветва Хампарцумян. В по-добрите квартали на София е много вероятно цените на жилища да продължат да се покачват, няма рецепта да се каже - купувайте - не купувайте, всеки да си направи сметката, ако се рискува собствен капитал - за търговия или да обитава жилището. В България сме склонни да притежаваме жилище повече от това да наемаме, категоричен е Левон Хампарцумян. Много вероятно е обаче това да се промени средносрочно.

Лихвите се държат ниски заради еврозоната и по-скоро движението им ще е надолу, отколкото нагоре, поясни банкерът. По-скоро ще има дълъг период на не много високи лихви, но относително висока инфлация 5-6-7%, смята той.

Очевидно след като се напечатаха нови пари за справяне с кризата се създава натиск върху пазара, обясни Левон Хампарцумян. В един момент ще има инфлационни процеси, но хората да не си мислят, че купувайки жилище, ще се справят с нея, така или иначе част от парите ще бъдат изядени, посочи експертът.